Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Άγιος Γεώργιος Πετρωτών

Ο Άγιος Γεώργιος Πετρωτών βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην ομώνυμη παραλία των Πετρωτών, τη μοναδική που ανήκει στο Δήμο Σαπών του Νομού Ροδόπης. Ο ταξιδιώτης που θέλει να πάει στα Πετρωτά, πρέπει να κατευθυνθεί επί της Εγνατίας οδού από Κομοτηνή πρός Σάπες και να ακολουθήσει το δρόμο που περνάει από το σιδηροδρομικό σταθμό της Μέστης. Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα δει την πινακίδα, η οποία τον καθοδηγεί για να στρίψει αριστερά. Στην αρχή θα περάσει ανάμεσα από χωράφια που είναι σπαρμένα με σιτάρια κυρίως. Σε λίγο αρχίζει ένα θέαμα που μοιάζει με κινηματογραφικές ταινίες του Φαρ-Ουέστ! Υπάρχει ένα σπάνιο είδος πεύκου με περίεργα σχήματα κλαδιών. Πουθενά δε θα δεις παρόμοια δένδρα. Φθάνοντας στο χωριό στρίβεις δεξιά στο χωματόδρομο, υπάρχει σχετική πινακίδα, και αρχίζεις την ανάβαση, που σε οδηγεί στην κορυφή του βράχου. Ο ναός είναι χτισμένος πάνω σ' αυτό το βράχο και σύμφωνα με την παράδοση, στην μνήμη του Αγίου γινόταν γιορτές όπου κάθε χρόνο πήγαινε από μόνο του και ένα ελάφι για να θυσιαστεί. Για να στηρίξουν προφανώς την παράδοση, οι κάτοικοι της περιοχής στην δεκαετία του 50 και 60, έβαζαν στον ναό και κέρατα ελαφιών. Μία άλλη εκδοχή για τα ελάφια , έλεγε πως αυτά πράγματι πήγαιναν μόνα τους, όχι όμως για να θυσιαστούν, αλλά για να φάνε από το αλάτι που άφηναν πάνω στα βράχια οι βοσκοί της περιοχής.
Μπορείτε να δείτε τη ακριβή θέση του Αγίου Γεωργίου Πετρωτών στην παρακάτω διεύθυνση:
Ο ναός είχε αρχικά αναστηλωθεί από τον Αναστάσιο Ευφραιμίδη κάτοικο του χωριού, που τον φρόντιζε μέχρι και το τέλος της ζωής του. Τελευταία (2008) με προσωπικές ενέργειες του Αναστασίου Μαυρίδη (φωτο), παλαιού κατοίκου του χωριού, ανακαινίσθηκε εξολοκλήρου και πήρε τη σημερινή του μορφή, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Στις 23 Απριλίου 2009, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ναού αλλά και με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, ετελέσθη πρώτη θεία λειτουργία από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Καρυδιάς πατέρα Κωνσταντίνο Τσουρέλη. Παρευρέθησαν κάτοικοι του χωριού και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτών Ν. Ροδόπης "Ο Άγιος Γεώργιος".
Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή αυτή, ανηφορίστε το δρόμο προς το βράχο, επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο Πετρωτών και απολαύστε την πανέμορφη θέα!!
Επιπρόσθετα, δείτε παρακάτω μερικές ακόμα φωτογραφίες του ναού πριν την ανακαίνιση, δηλαδή όπως ήταν στην αρχική του μορφή (χαλάσματα) :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...