Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ρεβίθια Κοκκινιστά στο Φούρνο

Υλικά
2 ποτήρια ρεβίθια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα το λευκό σε ροδέλες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
2 κ.σ σελινόριζα σε κυβάκια
2 κ.σ πράσο ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κ.σ πάπρικα γλυκιά
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
1 κ.γ κοφτό κύμινο,
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα ρεβίθια και τα φουσκώνουμε για 12-24 ώρες, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, με μια χούφτα αλάτι, που θα τα βοηθήσει να μαλακώσουν και να χυλώσουν κατά το βράσιμο. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με νερό που πρέπει να είναι περίπου 3-4 δάκτυλα πάνω από την επιφάνεια των ρεβιθιών, σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, αυτό εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα ρεβίθια, προσθέτοντας από την αρχή 1 κ.γ αλάτι. Σε μια ώρα πρέπει να τσιμπιούνται και να αρχίζουν να μαλακώνουν. Τώρα μπορούμε να ρίξουμε τη σύβραση και να τα αφήσουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για περίπου 30 λεπτά.
Σύβραση
Σωτάρουμε το κρεμμύδι χωρίς λάδι, προσθέτουμε το πράσο, τα καρότα, τις πιπεριές, τη σελινόριζα και τα αφήνουμε να μαραθούν, προσθέτουμε 2-3 κ.σ λάδι, το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο με το λαδάκι. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, το κύμινο, πιπέρι, την πάπρικα και την καυτερή πιπερίτσα, προσέχοντας να μην ανοίξει, διότι τότε το φαγητό θα γίνει πολύ καυτερό, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Πρέπει να μείνουν τα υγρά της ντομάτας, διαφορετικά αν τα βάλετε στο φούρνο, θα βάλετε και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό.
Για πιο εύκολα.
Αφού φουσκώσουν τα ρεβίθια, φτιάχνουμε τη σύβραση, ρίχνουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά, τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι, ρίχνουμε και ½ ποτήρι περίπου ελαιόλαδο χωρίς να προσθέσουμε νερό και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες σε φούρνο στους 150 βαθμούς ή για 8-10 ώρες στους 120 βαθμούς. Σφραγίζουμε το καπάκι με λίγο ζυμάρι που φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι, για να μην φεύγει ο ατμός. Μόλις βγουν από το φούρνο, ρίχνουμε φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...